Tekst objavljen: 04.09.2012 10:47        


Sloveniji preti bankrot već u oktobru ukoliko ne proda obveznice, upozorio je slovenački premijer Janez Janša. To je prvi put da Janša javno govori o mogućem bankrotu, jer je do sada vlada stalno isticala da može da se nosi sa finansijskim problemima.

Sloveniji preti bankrot u oktobru

- Ukoliko u oktobru ne uspemo da prodamo obveznice, preti nam bankrot - rekao je Janša i dodao da je Sloveniji sada "gotovo nemoguće" da se zaduži na svetskim finansijskim tržištima.

Slovenija bi uskoro mogla da postane šesta država koja će zatražiti finansijsku pomoć Evropske unije, a mogući bankrot spominje i premijer Janez Janša, piše Fajnenšel tajms.

Početkom avgusta tri najveće svetske kreditne agencije - "Standard end Purs", "Fič" i Mudis", snizili su kreditne rejtinge Slovenije, čiji je BDP u drugom tromesečju pao za 3,2 odsto, što je više nego su stručnjaci očekivali.

Desetogodišnje obveznice Slovenije prodaju se uz kamatu od 6,9 odsto, što se više čak i od poljuljane Španije, koja se zadužuje uz kamatu od 6,8 odsto.

Slovenija sredinom naredne godine mora da isplati ratu od dve milijarde evra dugova i kamata, a prema rečima Janše, to neće biti moguće ukoliko se ove jeseni ne usvoje neophodne mere.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Guest 04.09.2012 15:22

    Nama preti odavno, pa nikom ništa!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot države bankrot slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana