Tekst objavljen: 20.09.2012 14:33        


Bivši guverner Dejan Šoškić izjavio da s njim nije razgovarao niko od istražnih organa ni u jednom od slučajeva u kojem se NBS spominje u javnosti.

Šoškić: Niko me ne pita o aferama

Pri tom se, pre svega, misli na aferu sa uzimanjem kredita iz Agrobanke, kao i na intervencije na deviznom tržištu. 

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je 10. avgusta istragu protiv predsednika Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića i još devetorice osumnjičenih da su oštetili tu banku nezakonitim odobravanjem kredita. Uhapšenima u ovoj aferi je određen pritvor do 30 dana, a među njima su i Dušan Antonić i njegov sin Milan. Nakon toga, nastavljena su hapšenja zbog povezanosti sa Agrobankom i kreditima.
Svojevremeno su, u okviru rasvetljavanja afere oko Agrobanke, neki mediji pisali da je pod istragom i sam Šoškić, koji je tada bio guverner NBS. On je ponovio da je u njegovom mandatu Narodna banka radila u skladu sa propisima.

NBS je u maju oduzela dozvolu za rad Agrobanci zbog minusa od 300 miliona evra. Prethodno je u decembru 2011. uvedena prinudna uprava. Nakon gašenja banke njene obaveze i depozite je preuzela "Nova Agrobanka" koju je osnovala Vlada Srbije.

Šoškić navodi da je apsolutno za to da se u potpunosti ispita rad centralne banke, ne samo u prethodne dve godine, kada je on bio na njenom čelu, nego i u dužem vremenskom periodu.

Povodom najave novog guvernera Jorgovanke Tabaković da će se ispitati gde je otišlo 1,3 milijarde evra, potrošenih na devizne intervencije, Šoškić je istakao da su te intervencije vrlo dobro definisane i da su se koristile u situacijama sa suviše viskom dnevnom fluktuacijom kursa, ocenjujući da su bile svrsishodne.



 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
agrobanka afere Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije nbs šoškić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana