Tekst objavljen: 28.11.2012 13:42        


Španska ekonomija će i u četvrtom kvartalu ostati u recesiji, prognozirala je centralna banka te zemlje.

Španija u recesiji, EU milijardama spašava banke

Za sada oskudni podaci nagoveštavaju smanjenje ekonomskog proizvoda u poslednja tri meseca 2012, ukazala je Banka Španije i dodala da je oporavak kupovina išečezao u oktobru posle septembarskog povećanja poreza na prodaju, zbog čega će zemlja ostati u recesiji.

Evropska komisija je odobrila dokapitalizaciju četiri španske banke - Bankije, NCG banko, Katalunja banko i Banko de Valensija - sa ciljem pružanja pomoći posrnulom bankarskog sektoru Španije. Bankija će primiti ukupno 36 milijardi evra, NGC deset milijardi, Katalunja banko 14 milijardi evra, a Banko de Valensija sedam milijardi evra.
Prodaja automobila je prošlog meseca porasla posle potonuća u septembru, izazvanog podizanjem poreza na prodaju, a najnoviji podaci takođe pokazuju "nastavak snažnog pada investicija u građevinarstvo".

Španija je prošlog meseca saopštila da je ušla u drugu godinu recesije pošto je u trećem kvartalu pretrpela pad ekonomskog proizvoda za 0,3 odsto i da je stopa nezaposlenosti dostigla 25 odsto.

Ta četvrta po veličini ekonomija u evrozoni je u slabljenju 15 meseci uzastopce, kao posledica sprovođenja vladinih strogih mera štednje.

Vlada u Madridu očekuje da španska ekonomija ove godine pretrpi pad od 1,5 odsto, dok se prognoza slabljenja od 0,5 odsto u 2013. smatra veoma optimističnom, s obzirom da Evropska komisija očekuje potonuće od 1,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Španija ekonomska kriza dužnička kriza kriza evrozone kriza u Evropi banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana