Tekst objavljen: 10.10.2012 16:42        


Stručnjaci Međunarodnoh monetarnog fonda MMf su izračunali da je od decembra 2009. za spasavanje zemalja na rubu evrozone, Grčku, Irsku, Italiju, Portugaliju i Španiju potrošeno 1.100 milijardi evra.

Spasavanje evra koštalo 1.100 milijardi evra

MMF je naveo da "Evropljani moraju da ubrzaju ritam u uspostavljanju poverenje tržišta, kao i da ojačaju jedinstvo unutar evrozone."

Iz MMF su upozorili da Evropa mora uložiti veće napore kako bi prevladala fiskalnu krizu koja izaziva dodatne pritiske na ionako prenapregnut globalni finansijski sektor. - Ahilova peta brojnih ekonomija srednje i istočne Evrope je bankovni sektor koji je na meti pritisaka razduživanja, pogoršanja kvaliteta imovine i sporog rasta - konstatuju u MMF.
Uloženi napor zemlja evrozone MMF ocenjuje kao značajan, navodeći kao primer svotu u vrednosti od više 1.100 milijardi evra za spasavanje prezaduženih zemalja članica.

U pitanju je deo sredstava koje je pozajmio Fond za evropsku podršku, a pre svega Evropska centralna banka, koja ne samo da je otkupila državne obveznice, u vrednosti većoj od 200 milijardi evra, već i nadgleda banke ovih pet zemalja.

Međutim, predstavnici MMF smatraju da kriza evrozone koja je pre tri godine počela u Grčkoj, predstavlja ogroman odliv privatnog kapitala koji su evropske institucije morale da preduprede.

Privatne banke ovih pet zemalja su se suočile sa odlivom polovine svojih uloga, u vrednosti od 750 milijardi evra.

Između juna 2011. i juna 2012. iz Španije je izašlo 296 milijardi evra ili 27 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a iz Italije 235 milijardi, ili 15 odsto BDP te zemlje, što je delimično rezultat povlačenja investicija stranih državljana, ali takođe i izlazak kapitala građana ovih dveju država. Iz grčkih banaka povučeno je 30 odsto uloga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
spasavanje evra MMF evro kriza evrozone evrozona ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana