Tekst objavljen: 09.10.2012 7:43        


Dinar se, definitivno, stabilizovao. I u utorak će se prodavati po istoj ceni kao i u u ponedeljak, a što je opet niže za 2,4 odsto u odnosu na isti dan u septembru.

Špekulanti pobegli, dinar (za sada) stabilan

Kako se baš ništa značajno ne dešava, nema većih priliva, a ni odliva deviza, građani se pitaju šta je to što je uslovilo stabilnost domaće valute u ovim, bar sudeći po cenama, turbulentnim vremenima.

Za razliku od Madžara, ekonomista Goran Nikolić očekuje da će dinar ostati stabilan do godinu dana. - Narodna banka sprovela je mere u pravcu povećanja atraktivnosti dinara. U prilog stabilnosti kursa ide i povoljnije zaduživanje države, najava ruskog kredita, prodaja evroobveznica na stranom tržištu po nižoj stopi prinosa - kaže Nikolić.
Na kretanje kursa, po rečima ekonomiste Ivana Nikolića, snažno utiču tri kanala: jedan je špekulativni, a druga dva su servisiranja duga i plaćanje uvoza.

- Odgovor na pitanje uzroka stabilnosti kursa dinara leži u trenutnom zatvaranju špekulativnog kanala, koji je i do sada veoma snažno delovao. Nemam saznanja kako je špekulativni kanal neutralisan, ali to je činjenica - kaže ekonomista Ivan Nikolić.

Profesor Ljubomir Madžar pak ističe da "ako je dinar i stabilan, neće takav zadugo ostati".

- Trenutna stabilnost nije znak da je došlo do preokreta, već je reč o privremenoj epizodi. Dinar je isto tako mogao i da ojača - objašnjava Madžar.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije špekulacije devizni kurs kursna lista evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana