Tekst objavljen: 12.10.2012 17:17        


Hrvatski fudbalski vicešampion Hajduk iz Splita, jedan od najpopularnijih klubova u bivšoj Jugoslaviji ide u stečaj, pošto mu Gradsko veće, kao većinski vlasnik, nije odobrilo garancije za kredit u iznosu od 30 miliona kuna (četiri miliona evra).

Splitski Hajduk pred ponorom: Stečaj preti

Za davanje kredita nisu glasali većnici iz Hrvatske građanske stranke gradonačelnika Željka Keruma, kao i većnici SDP-a i HNS-a koji su u ubrazloženju odluke naveli da ne žele da "potope" Split zbog dugova koje su u Hajduku stvorile prethodne uprave koje su postavljali HDZ i Kerum.

Splitski klub osnovan je 1911. godine i osvojio je ukupno 15 šampionskih titula (devet u Jugoslaviji i šest u Hrvatskoj) i 14 nacionalnih Kupova (devet puta u Jugoslaviji i pet u Hrvatskoj).
Nakon te odluke, predsednik Hajduka Marin Brbić najavio je stečaj, jer klub ima velike finansijske dugove koje ne može da isplati.

Brbić je u raspravi naglasio da ovaj kredit neće rešiti probleme, ali da će pomoći konsolidovanju kluba. - Ako klub ne dobije pare u narednih 10 dana, preti mu stečaj - rekao je Brbić.

Šefovi Hajduka tražili su garancije kako bi rešili tekuće probleme, pošto je klub dužan poveriocima, radnoj zajednici duguje plate od aprila, a igračima poslednje dve plate.

Uoči glasanja zamenik gradonačelnika Jure Šundov iz Hrvatske građanske stranke zatražio je da se odluka donese jednoglasno, ali je za garanciju glasalo samo sedam od 21 prisutnog većnika.

Problem Hajduka je što je prvi i jedini hrvatski prvoligaš pretvoren u čisto trgovačko društvo, pa za razliku od zagrebačkog Dinama ne može da dobije donacije od lokalne uprave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hajduk split fudbalski klub fudbal Hrvatska stečaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana