Tekst objavljen: 23.10.2012 16:29        


Spajanje Poštanske štedionice i Nove agrobanke trebalo bi da se obavi do kraja ove sedmice, da ne bi došlo do stečaja Nove Agrobanke u predstojećoj Nedelji štednje.

Spojiti Agrobanku i Poštansku pre Nedelje štednje

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Vlajko Senić je, obrazlažući Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka, rekao da je Vlada u slučaju Nove Agrobanke morala da reaguje brzo da bi očuvala stabilnost finansijskog sistema.

Senić je napomenuo da akcionari Agrobanke ne mogu zaustaviti planiranu transakciju. - Za nas je prioritet održavanje finasijske stabilnosti sistema. Uređujemo sistem tako da nas u ovoj transakciji ne mogu zaustaviti akcionari. Oni, naravno, mogu kasnije da se bore za svoja prava - rekao je on.
- S obzirom da idemo u susret Nedelji štednje, a da se Nova Agrobanka nalazi u takvoj situaciji da ne bi mogla da servisira obaveze, mi na ovaj način rešavamo problem osiguranih i neosiguranoh depozita (u toj banci) i obezbeđujemo, ne samo stabilnost tih depozita, nego i stabilnost celog finansijskog sistema - rekao je Senić.

Državni sekretar je precizirao da u Novoj Agrobanci ima 265 miliona evra osiguranih i 112 miliona evra neosiguranih depozita.

Po njegovim rečima, sve obaveze Nove Agrobanke će preuzeti Poštanska štedionica u kojoj će građani koji imaju račune u Novoj Agrobanci, ostvariti svoja prava.

To, kao je istakao Senić, znači obavezu države da interveniše i nadoknadi razliku između imovine i obaveza Nove Agrobanke koji iznosi 250 miliona evra, koji je, prema njegovim rečima, rezultat lošeg upravljanja tom bankom.

Na pitanje kako će država obezbediti taj novac, on je rekao da će taj problem rešavati Agencija za osiguranje depozita.

Dodao je da je to najbolje moguće rešenje i da je cilj da Poštanska štedionica bude ojačana pripajanjem Nove Agrobanke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
agrobanka afera agrobanka nova agrobanka banka poštanska štedionica banke bankarsko tržište kriza u srbiji Nedelja štednje nedelja štednje 2012

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana