Tekst objavljen: 09.11.2012 10:59        


Srbija mora da istražuje nalazišta mineralnih resursa, ali bi prvenstveno trebalo voditi računa o zaštiti životne sredine, zaključak je sa debate na kojoj se raspravljalo o ekonomskoj dobiti, ali i ekološkim rizicima koje eksploatacija nikla nosi.

Srbija bira: Pare od nikla ili prirodne lepote

Predstavnici lokalnih samouprava na čijim teritorijama bi trebalo da se vrše istraživanja nikla, zabrinuti su da bi tim procesom bila zagađena životna sredina, uz ocenu da je "istraživanje uvod u eksploataciju nikla na mala vrata".

Vlasnik kompanije "Srbija nikl" Radoslav Vučković rekao je da su nalazišta nikla u Srbiji lateritska odnosno nastala raspadanjem stena, i da se procenjuje da bi se uz proizvodnju koju je predložila ta kompanija za 25 godina obezbedilo godišnje 45.000 tona nikla i 5.000 tona kobalta, a bilo bi zaposleno i oko 5.000 radnika.
Oni su se zapitali da li je ekonomska korist od eksploatacije nikla toliko velika da se isplati uništiti zdravlje ljudi i najlepši predeo Srbije - Bukulju, Oplenac i Rudnik.

Akademik Dragomir Vitorović rekao je da je netaknuta priroda najveće blago 21. veka i da se, kad se govori o niklu, tema pogrešno skreće na toksičnost koja je neosporna, jer teški metali spadaju u toksične supstance, ali se ne pominje ugroženost životne sredine od eventualne prerade ruda.

Na debati je rečeno i da nigde u svetu u praksi nema bezbedne eksploatacije nikla, kao i da nema dovoljno podataka na osnovu kojih bi se sagledali svi ekološki aspekti eksploatacije i prerade rude nikla u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image

    Подржавам и Кустурицу који брани Могру гору и Јовановића који брани Тополу, јер и од туризма Србија добија лову.
    Географски, историјски, нацинално,.. централна Шумадија (Топола, Орашац, Опленац, Вишевац,..) је СРЦЕ Србије и зато Влада мора да обезбеди њену еколошку заштиту и ХИТНО да инвестира:
    1). Топола - да се обнови КАРАЂОРЂЕВ ГРАД,
    2). Орашац - направи велики СПОМЕН ПАРК у част Првог српског устанка и највећег Српског војсковође свих времена ВОЖДА КАРАЂОРЂА,
    3). на Опленцу направити највећи ТУРИСТИЧКИ парк са црквом Св Ђорђа - породичном гробницом Карађорђевића, са мозаицима који представљају најчувеније фреске из доба Немањића.
    4). у Вишевцу родном месту Великог ВОЖДА направити ЕТНО парк..
    5). у околини подићи још винограда и винарија за производњу НАЈКВАЛИТЕТНИЈЕГ српског вина, које ће широм света да пронесе славу Србије.
    6)...
    Централна Шумадија је СРЦЕ слободарске Србије и сваки Србин зна да је за потомство важније сачувати њену еколошку чистоћу, од сваког рудника злата или никла.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nikl rudari rudarska industrija rudarstvo rude životna sredina ekologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana