Tekst objavljen: 12.10.2012 14:11        


Srbija je na 79. mestu na spisku od ukupno 151 najsrećnijih zemalja sveta. Ovaj indeks sreće uspostavila je Fondacija nove ekonomije iz Londona a sreća se meri po kriterijumima: dugačak srećan život, potencijal za dobar život u budućnosti i ekološka svest.

Srbija je 79. najsrećnija zemlja na svetu

Prvo mesto ma listi od 151 države, sada pripada stanovnicima Kostarike, navodi se u istraživanju Happy Planet Index (Indeks srećne planete)..

Zemlje sveta rangirane su na osnovu kombinacije tri nova faktora, što je većinu razvijenih država dovelo do loših pozicija… Osim uobičajenih faktora kao što su kvalitet života i dužina životnog veka, za ovaj indeks je važna i briga o životnoj sredini.

Srbija je zabeležila indeks sreće od 41,3 dok prva na listi, Kostarika ima indeks od 64. Slovenija je na 89. mestu, Hrvatska na 82. mestu, Bosna i Hercegovina na 74. a Makedonija na 140. poziciji

- Predugo smo se fokusirali nepotpune podatke o dobrom životu koji su se zasnivali samo na ekonomskom progresu - kaže Nik Marks, kreator indeksa.

Ovakav način gledanja na stvari doveo države iz centralne Amerike i Kariba na vodeća mesta „srećne liste“. Kostarikanci tu prednjače – žive najduže i ostavljaju najmanje štetnih posledica po životnu sredinu.

Zbog lošeg rezultata u sva tri kriterijuma, Bocvana je proglašena najtužnijom zemljom na svetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
indeks sreće najsrećnije zemlje kvalitet života život najsrećniji ljudi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana