Tekst objavljen: 17.09.2012 14:12        


Autoput Ljig-Preljina, dužine 40,36 kilometara, koštaće Srbiju 308 miliona evra, iako je realna cena čak 70 miliona evra manja. To je posledica činjenice da je izgradnja autoputa, koja se finansira iz azerbejdžanskog kredita, ugovorena bez prethodno spremljene projektne dokumentacije i tendera.

Srbija preplatila autoput Azerbejdžancima

Na to je nedavno upozorio ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić, a sa njim se slažu i domaći putari. Svi oni pitaju se zašto je bivša vlada sklopila tako nepovoljan aranžman.

Ministar građevine Velimir Ilić tvrdi da put Ljig-Preljina treba da košta oko šest umesto 7,7 miliona evra po kilometru.

Portal Eurasianet.org objavio je nedavno da je azerbejdžanska pozajmica Srbiji druga po veličini, posle Gruzije, koju je ta zemlja ikada odobrila. - Problem je što je proces veoma netransparentan i nije jasno kako je vlada kalkulisala rizik i sposobnost Srbije da otplati kredit - rekao je Togrul Juvarli, ekonomista iz Bakua.


 Plus, pošto se put gradi iz kredita Azerbejdžana, bio je uslovljen time da posao radi njihova firma, a Srbija će narednih 15 godina morati toj državi da vraća pozajmljenih 308 miliona evra s kamatom od četiri odsto.

- Cena je znatno veća u odnosu na cene koje dobijamo za druge deonice po Srbiji. Na primer, jedna kineska kompanija ponudila je da gradi sličnu deonicu, od Obrenovca prema Ljigu, za šest miliona evra po kilometru. Napravićemo analizu cena na ovom putu, ali mislim da je umesto 7,7 miliona evra realna cena upravo šest miliona evra po kilometru - kaže ministar Ilić.

Pres je pokušao da od nadležnih dobije odgovor zašto je ugovorena tako visoka cena, ali bezuspešno. Obratili smo se ministru saobraćaja Milutinu Mrkonjiću, koji je u vreme potpisivanja kredita bio resorni ministar, ali su pitanja prosleđena Koridorima Srbije.

U toj kažu da oni nisu dogovarali cene jer se radi o međudržavnom ugovoru, koji oni nisu ni mogli da sklope, dok su u azerbejdžanskoj firmi "Az vir" odmah objasnili da ne odgovaraju na novinarska pitanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
autoput koridori koridor 11 izgradnja autoputa Velimir Ilić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana