Tekst objavljen: 08.10.2012 12:11        


Budući pregovarač, bilo da to bude Tomislav Nikolić ili Ivica Dačić, tražiće od Evropske unije zaštitu i raspolaganje imovinom na Kosovu, u koju je Srbija decenijama ulagala, a na spisku je čak 376 objekata - fabrika, rudnika, preduzeća, poljoprivrednih dobara...

Srbija traži 376 fabrika i rudnika na Kosovu

Stav od kojeg Srbija neće odstupati je da su ti objekti vlasništvo države, i to će biti važan deo nove strategije sa kojom će zvanični Beograd nastupiti u razgovorima sa Briselom i Prištinom.

Šta je između ostalog na spisku

- Termoelektrana Kosovo A
- Termoelektrana Kosovo B
- Rudnik uglja Obilić
- Fabrika cevi „Ramiz Sadiku"
- Fabrika radijatora iz Peći
- Fabrika duvana Gnjilane
- Drvni kombinat Priština
- Pamučni kombinat „Emin Duraku"
- Turističko naselje Brezovica
- Elektrodistributivna mreža
U vrhu vlasti navode da se razmatraju načini koji će Srbiji omogućiti raspolaganje fabrikama, rudnicima i ostalim objektima koji su u njenom vlasništvu.

- Reč je o 376 objekata u kojima je Srbija većinski ili stopostotni vlasnik. Na spisku imovine nalaze se preduzeća, odmarališta, putna i železnička infrastruktura, telefonski i PTT saobraćaj, kao i telekomunikacioni i informacioni sistemi, u koje je Beograd samo do 1990. godine uložio više od milijardu i po dolara - navode sagovornici Presa.

Prema tim podacima, Srbija je vlasnik termoelektrana Kosovo A i B, rudnika uglja u Obiliću i Belaćevcu, rudnika olova, cinka, hroma, magnezita, kao što su Trepča, Leposavić, Đakovica, Kosovska Kamenica...

- Na spisku objekata koje potražuje Beograd su i fabrika cevi „Ramiz Sadiku", fabrika radijatora iz Peći, fabrika duvana „Boris Kidrič" iz Gnjilana, drvni kombinat iz Prištine... - navode ti izvori, i dodaju da se ova tema još razrađuje u Nemanjinoj 11.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kosovo i metohija fabrike kosovo industrija rudnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana