Tekst objavljen: 21.11.2012 7:44        


Jedina barijera rastu inflacije je niska kupovna moć građana, ali je paradoksalno da cene rastu u Srbiji čak i kada standard opada.

Sreća u nesreći: Mala kupovna moć koči inflaciju

Profesor Beogradske bankarske akadimije Ismail Musabegović rekao je da je inflacija kao temepratura kod čoveka i ako se povećava znak je da nešto nije u redu.

Procena od 12,9 odsto je loša za privredu, dodao je on i naveo da svaka inflacija veća od četiri odsto nije prhvatljiva jer umanjuje vrednost onoga što se proizvodi.

Prema njegovim rečima, ako je inflacija visoka biće skuplje sve ostalo zaduživanje, cene će rasti u maloprodaji, a jedina barijera je niska kupovna moć građana koji ne mogu sebi da priušte nešto što je poskupelo do 30 odsto.

Istakavši da se Srbija dugo godina suočava sa visokom stopom inflacije, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić ocenio je kao pomalo paradoksalno iz ugla ekonomske struke da cene rastu u našoj zemlji, čak i u uslovima pada kupovne moći građana.

- To samo znači da u Srbiji imamo neregularno tržište u kome postoji nekoliko proizvođača i trgovaca koji praktično diktiraju uslove, nezavisno od toga kakava je kupovna moć, iz godine u godinu 'zidaju' cene svojih proizvoda - kazao je Savić.

On je dodao da to za posledicu ima smanjivanje obima trgovine na malo, ali za mali broj trgovaca koji diktiraju uslove to ne znači ništa jer mogu i dalje dobro da žive.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovna moć životni standard inflacija poskupljenje troškovi života pad standarda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana