Tekst objavljen: 07.12.2012 9:32        


Neisplaćivanje plata u Republici Srpskoj biće tretirano kao krivično delo, ako se usvoje izmene Zakona o krivičnom postupku RS, koje je danas utvrdila Vlada RS.

Srpska: Ko ne isplati radnicima plate ide u zatvor

Ministarka pravde RS Gorana Zlatković rekla je da poslodavac, bilo u javnom ili privatnom sektoru, može da odgovara ukoliko je neopravdano izbegao da isplati tri plate radnicima ili je ugrozio radnička prava neuplaćivanjem doprinosa.

Zlatković je navela da su novim zakonskim rešenjima zaprećene novčane kazne, ali i zatvorske, od šest meseci do pet godina.

Kao krivično delo takođe će se tretirati i nepridržavanje ugovora o radu, radnog vremena, odmora, godišnjeg odmora, zašite žena, trudnica, kao i zloupotreba u postupku javnih nabavki.

Novim zakonskim rešenjem, primanje mita će se sankcionisati zatvorskom kaznom do deset godina, a krivičnim delom će se smatrati i davanje mita, za šta je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Promenjeno je i "protivzakonito posredovanje", pa zakonska kategorija treba da postane "trgovina uticajem", koja se odnosi na nekoga ko zahteva ili primi nagradu ili neku drugu korist, koristeći svoj položaj u posredovanju u nekoj službenoj radnji.

Za "trgovinu uticajem" predviđena je zatvorska kazna od jedne do pet godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    LepA 20.02.2013 1:17

    Ispitajte firmu Do JAJA RADNICIMA NE ISPLAĆUJU PLATE I STAŽ ! SIN FRANJE MIHALIĆA VLADA MIHALIĆ i UNUK MARKO MIHALIĆ NIKADA NE ISPLAĆUJU PLATE! SRAMOTA!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita zaposlenih prava radnika zaposleni radnici zarada plate republika srpska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana