Tekst objavljen: 10.10.2012 10:35        


Isporuka robe srpskih predzeća na kosovsko tržište u prvih osam meseci ove godine manja za 25 odsto. Pad plasmana robe na Kosovu, prema statističkim podacima, umanjiće prihod srpskih preduzeća za 60 miliona evra.

Srpska roba sve teže pronalazi put do Kosova

Najveći uzrok pada plasmana je prošlogodišnja odluka kosovske vlade o uvođenju recipročnih mera prema proizvođačima u Srbiji.

Plasman robe sa Kosova u centralnu Srbiju je deset puta veći nego što je bio prošle godine. U prvih osam meseci, ove godine, iznosi sedam miliona dolara. - To su uglavnom obojeni metali, neke legure bakra, cevi, a sve to zahvaljujući aktivnosti Trepče - precizira Milivoje Miletić.
- Treba imati u vidu da svi problemi koji su vezani oko prelaza i administracije su na neki način demotivisali naše privredne subjekte koji su otpremali robu na Kosovo i Metohiju - objašnjava koordinator za regonalnu saradnju Privredne komore Srbije Milivoje Miletić.

Tromesečna blokada na proizvode iz centralne Srbije pružila je preduzećima iz regiona priliku da zauzmu svoje pozicije. To se pre svega odnosi na fabrike država iz regiona koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- Njihov cilj je ugrabiti deo kolača. Upravo to je razlog zašto danas ima 25 odsto manje robe iz Srbije. Veoma agilni u tome bili su Turci, Makedonci, dok deo kolača pripada i Hrvatskoj i Sloveniji - navodi predsednik Privredne komore Srbije Safet Grdžalija.

Neke organizacije potrošača na Kosovu tvrde da fabrike u Srbiji imaju duple standarde i da na Kosovo šalju robu lošijeg kvaliteta.

- Od istog proizvoda drugi je kvalitet izvoza za Kosovo, a drugi za enklave na Kosovu - rekao je Seljatin Kačaniku iz udruženja Potrošač.

Primedbe organizacije Potrošač nisu ostale bez posledica, ali nisu ni istisnule proizvode iz Srbije. - Uticalo jeste, ali 'plazma' keks je i dalje na prisutan na tržištu Kosova - kaže Kačaniku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kosovo kosovo i metohija prodavnice namirnice trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana