Tekst objavljen: 17.05.2013 17:38        


Ni jedna pošiljka svežeg voća i povrća, pa ni jabuka, nije vraćena Srbiji u 2013. godini, rečeno je  u Ministarstvu poljoprivrede povodom navoda da su u srpskim jabukama izvezenim u Rusiju nađene povećane količine pesticida.

Srpske jabuke za Rusiju nisu otrovne

Fitosanitarna inspekcija je ove godine uzorkovala konzumne jabuke različitih sorti u hladnjačama kod skladištara i proizvođača na prisustvo ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Dobijeni rezultati analiza su pokazali da je sadržaj ostataka pesticida u skladu sa važećim pravilnikom, naveli su u Ministarstvu.

Na osnovu podataka granične fitosanitarne inspekcije i fitosanitarne inspekcije za bezbednost hrane, nijedna pošiljka svežih proizvoda (jabuke, kruške, grožđa, šljive i kupusa) nije vraćena u našu zemlju, ponovili su u ministrastvu.

Rusija je značajan kupac srpskih jabuka, o čemu govori i podatak da je 90 do 95 odsto od ukupno izvezenih količina tog voća iz Srbije u 2012. i prva dva meseca ove godine završilo upravo na tržištu te zemlje.

Rusija je od jula prošle godine do marta ove godine uvezla 31.000 tona jabuka iz Srbije, dok je u istom periodu za prošlu sezonu uvoz jabuka iz naše zemlje iznosio 80.000 tona, prenela je agencija Interfaks.

Prema statistikama u Rusiji se godišnje potroši oko 600.000 tona voća, što je oko četiri kilograma po glavi stanovnika, a to je četiri puta manje od stope koju imaju razvijene zemlje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jabuke voće zdrava hrana kvalitet hrane izvoz hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana