Tekst objavljen: 09.05.2013 14:50        


Eng Tarik, podsekretar u Ministarstvu nafte Egipta, saopštio je da je postignut načelan dogovor sa kompanijom Gasprom za uvoz 500.000 tona dizela mesečno čime će biti zadovoljene potrebe tamošnjeg tržišta i prevaziđene trenutne nestašice.

Srpski dizel rešenje za nestašice u Egiptu

Dizel će biti transportovan “preko luka Srbije” bez dodatnih detalja, pa je moguće da je reč o gorivu proizvedenom u rafinerijama Naftne industrije Srbije koja je u vlasništvu ove ruske kompanije.

Tarik je rekao da Gasprom prvi put učestvuje u tromesečnim tenderima za uvoz 500.000 tona dizela, a da će konkurs za naredni kvartal biti raspisan sredinom maja. Egipat dnevno uvozi između 12 i 15 hiljada tona dizela što je oko 35 odsto potreba tamošnjeg tržišta koje svakog dana troši između 35.000 i 38.000 tona.

Dogovor je postignut preko Gaspromove poslovnice u Beču, a ceo posao je povoljan za Egipćane jer su postignute niže cene prevoza u odnosu na mogućnost direktnog uvoza iz Rusije.

Egipat se suočava sa problemima u obezbeđivanju potrebne količine dizel goriva na domaćem tržištu nekoliko meseci zbog nepravilnosti u prometu derivatima, povećanju šverca i nelikvidnosti kada je u pitanju uvoz potrebne količine goriva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
egipat dizel naftna industrija srbije gasprom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana