Tekst objavljen: 29.10.2012 17:21        


Ujedinjeni Arapski Emirati poslednja je u nizu država sa sa kojom su predstavnici Srbije napravili okvirni dogovor o vojnoj saradnji. Ovoj zemlji interesantni su proizvodi domaće avio-industrije, a pomenuta je i moguća saradnja u oblasti raketnog naoružanja.

Srpski oružari izvoze robu vrednu 750 mil. dolara

Reč je o drugom po redu aranžmanu koji dogovara nova postava u Ministartvu odbrane. Iz Moskve je prethodno stigao signal da bi Srbija i Rusija mogli da sarađuju na izgradnji fabrike složenih borbenih sistema, koja bi bila podignuta u našoj zemlji.

Srbija već godinama unazad izvozi jednostavnije proizvode namenske industrije - pešadijsku i artiljerijsku municiju, rakete, barute i eksplozive, balističku opremu... Jedini izuzetak je avion “lasta”, koji je uz samohodnu haubicu “nora”, jedini složeni proizvod koji je našao put do kupca.
Iako su oba posla još uvek u magli, tumače se kao nastavak napora Srbije da se vrati među lidere proizvodnje i izvoza oružja u ovom delu Evrope. Prema poslednjim podacima Ministarstva ekonomije, preko koga se odvija promet oružjem i vojnom opremom, u 2010. godini odobrene su dozvole za izvoz robe vredne 750 miliona dolara.

Oružje i vojna oprema iz Srbije putuje u pedesetak zemalja. Među najvernijim kupcima je Irak, koji je uvezao 20 školskih aviona “lasta”.

Na spisku partnera su i SAD, Italija, Nemačka, ali i naši stari nesvrstani prijatelji - Alžir, Egipat, Kenija...

- Postojeće fabrike nemaju kapacitete za kompletnu proizvodnju i montažu složenih sistema i sigurno je da im je modernizacija preko potrebna - smatra vojni analitičar Aleksandar Radić. - Srbija ima ugled među kupcima naoružanja i trend rasta izvoza trebalo bi nastaviti.
Profesor Fakulteta za bezbednost Milan Mijalkovski kaže da je izvoz naoružanja i vojne opreme velika šansa Srbije, ali da njen jedini cilj treba da bude - zarada.

- Državi nije u interesu da proizvode vojne industrije koristi samo za sklapanje prijateljstava u svetu - napominje Mijalkovski.

Domaća namenska industrija obuhvata desetak fabrika, koje imaju alat i ljudstvo za proizvodnju oružja i municije. U njima je zaposleno gotovo 20.000 radnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izvoz oružja vojna industrija vojska oružje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana