Tekst objavljen: 16.05.2013 8:50        


Struju bez naknade dobiće na svojim majskim računima - tek svaki osmi siromašni građanin u Srbiji. Besplatnih 120 do 250 kilovata stići će ovog meseca u 46.910 domaćinstava u zemlji, iako pravo na ovu beneficiju ima čak 320.000 potrošača.

Šta vam sve treba da dobijete besplatnu struju

Razlozi za ovako slab odziv leže u hrpi papira potrebnih za status energetski zaštićenog kupca, najmanje 2.000 dinara za njihovo dobijanje i obaveza da se račun za električnu energiju plaća do 15. u mesecu.

DUG POD KONAC

Da bi ostvarili pravo na struju bez nadoknade, siromašni moraju najkasnije 15. u mesecu da izmiruju svoje obaveze za električnu energiju. Uz to, ne smeju ni da imaju tužbu od EPS za ranije neplaćene kilovate. Ukoliko potroše dva i po puta više struje nego što iznosi deo koji dobijaju od države - ostaju bez njih! Oni kojima brojilo "otkuca" dva puta više električne energije, gube pravo na deo besplatnih kilovata.
- Otišla sam u Centar za socijalni rad na svojoj opštini, gde su mi dali spisak od deset dokumenata, koje treba da prikupim da bih dobila besplatnu električnu energiju - kaže Marija I., samohrana majka iz Novog Sada.

- Pored fotokopija ličnih karata, prijave prebivališta za dete, izvoda iz matične knjige rođenih i venčanih, traže mi i potpisanu overu u opštini sa dva svedoka o broju članova porodice i overenu potvrdu o primanjima. Dalje, iz Katastra mi treba dokaz nadležne službe o posedovanju nepokretnosti, uverenje poreske uprave Sekreterijata za finansije o posedovanju imovine i dokaz o pravu svojine.

Samo izvodi iz matičnih knjiga rođenih i venčanih staju zajedno 1.160 dinara, a dokument iz katastra potrebno je platiti 130 dinara.

- Uverenje iz Sekretarijata za finansije se ne naplaćuje, ali se overene izjave u lokalnim samoupravama tarifiraju različito od opštine do opštine - kažu u Centru za socijalni rad Beograd. - Negde ne traže naknadu, a negde košta i do 500 dinara.

Finansijski limit za kilovate bez naknade za jednočlano domaćinstvo su mesečna primanja do 12.900 dinara. Tu su i porodice sa dva ili tri člana koja zarađuju do 18.786 dinara mesečno, kao i četvoročlane i petočlane familije sa zaradom do 24.672 dinara. Granica za domaćinstva sa šest i više članova je do 30.558 dinara primanja za mesec dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Elektroprivreda Srbije EPS potrošači struja račun za struju potrošnja struje jeftina struja cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana