Tekst objavljen: 16.05.2013 8:50        


Struju bez naknade dobiće na svojim majskim računima - tek svaki osmi siromašni građanin u Srbiji. Besplatnih 120 do 250 kilovata stići će ovog meseca u 46.910 domaćinstava u zemlji, iako pravo na ovu beneficiju ima čak 320.000 potrošača.

Šta vam sve treba da dobijete besplatnu struju

Razlozi za ovako slab odziv leže u hrpi papira potrebnih za status energetski zaštićenog kupca, najmanje 2.000 dinara za njihovo dobijanje i obaveza da se račun za električnu energiju plaća do 15. u mesecu.

DUG POD KONAC

Da bi ostvarili pravo na struju bez nadoknade, siromašni moraju najkasnije 15. u mesecu da izmiruju svoje obaveze za električnu energiju. Uz to, ne smeju ni da imaju tužbu od EPS za ranije neplaćene kilovate. Ukoliko potroše dva i po puta više struje nego što iznosi deo koji dobijaju od države - ostaju bez njih! Oni kojima brojilo "otkuca" dva puta više električne energije, gube pravo na deo besplatnih kilovata.
- Otišla sam u Centar za socijalni rad na svojoj opštini, gde su mi dali spisak od deset dokumenata, koje treba da prikupim da bih dobila besplatnu električnu energiju - kaže Marija I., samohrana majka iz Novog Sada.

- Pored fotokopija ličnih karata, prijave prebivališta za dete, izvoda iz matične knjige rođenih i venčanih, traže mi i potpisanu overu u opštini sa dva svedoka o broju članova porodice i overenu potvrdu o primanjima. Dalje, iz Katastra mi treba dokaz nadležne službe o posedovanju nepokretnosti, uverenje poreske uprave Sekreterijata za finansije o posedovanju imovine i dokaz o pravu svojine.

Samo izvodi iz matičnih knjiga rođenih i venčanih staju zajedno 1.160 dinara, a dokument iz katastra potrebno je platiti 130 dinara.

- Uverenje iz Sekretarijata za finansije se ne naplaćuje, ali se overene izjave u lokalnim samoupravama tarifiraju različito od opštine do opštine - kažu u Centru za socijalni rad Beograd. - Negde ne traže naknadu, a negde košta i do 500 dinara.

Finansijski limit za kilovate bez naknade za jednočlano domaćinstvo su mesečna primanja do 12.900 dinara. Tu su i porodice sa dva ili tri člana koja zarađuju do 18.786 dinara mesečno, kao i četvoročlane i petočlane familije sa zaradom do 24.672 dinara. Granica za domaćinstva sa šest i više članova je do 30.558 dinara primanja za mesec dana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Elektroprivreda Srbije EPS potrošači struja račun za struju potrošnja struje jeftina struja cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip