Tekst objavljen: 14.05.2013 14:30        


Dug tek svršenih američkih studenata koji u proseku iznosi 26.000 dolara, 40 odsto veći nego pre sedam godina, mogao bi dovesti do nove krize u Sjedinjenim Američkim Državama, smatra nobelovac Džozef Stiglic.

Stiglic: Dug američkih studenata gura u novu krizu

Dužnička kriza američkih studenata tesno je vezana za finasijsku krizu iz 2008. - Bankari podstiču ljude da se prekomerno zadužuju, posebno široke narodne mase - objasnio je Stiglic.

Jaz između visokokvalifikovane i niskokvalifikovane radne snage je od 1980. utrostručen, a takav trend će se nastaviti. Međutim, školarine studenata postaju sve više, tako da porodicama sa skromnijim primanjima sve teže pada da polovinu godišnjih prihoda odvoje za godišnje troškove studija njihove dece.
Ovaj istaknuti ekonomista tvrdi da će nesolventan dug studenata izazvati sledeću krizu u SAD, koja će se pojaviti pre nego što prethodna bude razrešena. Dug američkih studenata dostigao je rekordnih milijardu dolara.

Kako je pokazala anketa, američki građani između 35 i 49 godina smatraju da studentenski dug od 20.000 do 50.000 dolara predstavlja ogromno opterećenje.

Međutim, većina mladih između 18 i 24 godina smatra da to nije preveliki dug za mlade ljude sa diplomom. Oko 22 odsto tek diplomiranih Amerikanaca smatra da studenti treba da se zadužuju i da nijedna suma nije preterana.

Razlog takve samouverenosti leži u činjenici da je godišnja plata mladog stručnjaka sa diplomom u proseku za 12.000 viša od njegovog vršnjaka bez diplome.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza prezaduženost dugovi mladi fakultet diplomci diploma studenti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana