Tekst objavljen: 06.12.2012 13:27        


Novčanice od 500 i 2.000 dinara sa delimično izmenjenim obeležjima biće puštene u opticaj 7. decembra, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). Na licu novčanica nema izmena obeležja, a na naličju je nova godina izdanja (2012.) i potpis guvernera Jorgovanke Tabaković.

Stižu novi dinari "by Jorgovanka Tabaković"

Novčanice od 500 dinara biće paralelno u opticaju sa izdanjima te novčanice iz prethodnih godina, a novčanica od 2.000 dinara biće u opticaju paralelno sa izdanjem od prošle godine.

Puštanje u opticaj novčanica apoena od 500 i 2.000 dinara sa izmenjenim obeležjima definisano je godišnjim programom izrade novčanica i kovanog novca, u skladu sa kojim su u ovoj godini već štampane i određene količine novčanica apoena od 10, 20, 50 i 100 dinara, navodi NBS.

Tim programom za 2012. godinu predviđena je izrada planirane količine novčanica od 500 i 2.000 dinara radi zamene pohabanih, oštećenih i uništenih nočanica, kao i uspostavljanje optimalne apoenske strukture novčanica u opticaju.

- Ocenjeno je da postoji potreba za izmenom postojeće apoenske strukture, posebno zamene novčanica apoena od 1.000 dinara čije je učešće u strukturi gotovog novca u opticaju dominantno - oko 70 odsto u nominalnom iznosu i oko 33 odsto u količini novčanica u opticaju - saopštila je NBS.

Time se, kako je ocenila centralna banka, doprinosi smanjenju ukupne količine novčanica u opticaju uz zadržavanje nominalnog iznosa i smanjuju troškovi dodatne izrade novčanica, kao i manipulacije s gotovim novcem, poput brojanja, obrade, transporta, smeštaja u trezore.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dinari guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković novcanice mere Narodne banke Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana