Tekst objavljen: 08.03.2013 15:50        


Elektroprivreda Srbije (EPS) najavila je da će od martovskog računa naplaćivati posebnu naknadu za subvencionisanu struju iz obnovljivih izvora energije. Naknada će iznositi 4,4 pare po kilovat satu.

Struja ipak poskupljuje: Računi viši za 16 dinara

Direktor za distribuciju električne energije u EPS Dejan Vasić kazao je da će prosečan račun za struju u Srbiji od oko 400 kilovatsati biti veći za oko 16 dinara.

On je objasnio da EPS ne povećava cenu struje koju naplaćuje već da se radi o posebnoj naknadi koja se naplaćuje prema uredbi o povlašćenom otkupu struje iz obnovljivih izvora energije i da će taj iznos biti iskazan kao posebna stavka na računima za struju.

- Sav novac od naknade ići će na poseban račun - kazao je Vasić navodeći da će se sa tog računa plaćati struja iz obnovljvih izvora enregije otkupljena od povlašćenih proizvođača po subvencionisanim cenama, takozvanim fid-in tarifama.

Pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović kazao je da se u ovoj godini očekuje prikupljanje do 10 miliona evra od naknadne za obnovljive izvore energije.

- Procena je da će se 2020. godine plaćati u proseku 400 dinara po računu za struju iz obnovljivih izvora energije - kazao je Trifunović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jeftina struja cena struje potrošnja struje račun za struju obnovljivi izvori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana