Tekst objavljen: 21.12.2012 10:36        


Povlastice u plaćanju struje u Srbiji imaće oko 400.000 domaćinstava. Toliko porodica se uklopilo u profil energetski ugroženog potrošača, koje je pripremilo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.

Struja jeftinija za 400.000 domova

Za najsiromašnije građane neće biti uslova za ovu pomoć, kao što sada pravo na popuste imaju redovne platiše i oni koji troše do 350, a odnedavno 500 kilovata mesečno.

U Srbiji inače, čak 1,8 miliona potrošača ostvaruje pravo na povlastice pri plaćanju električne energije. Najviše je onih koji do predviđenog datuma plate račune i automatski smanje svoje troškove za pet odsto. Popust od 15 odsto mogla su da koriste domaćinstva koja troše do 500 kilovata.
Račune za električnu energiju će najverovatnije, plaćati uz posebne vaučere države.

Na spisku koje je spremilo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, naći će se svi koji primaju novčanu socijalnu pomoć, veći deo porodica sa dečijim dodatkom, kao i penzioneri sa najnižim primanjima, pod uslovom da nemaju dodatne izvore prihoda.

Pravo na povlastice u plaćanju struje imaće i samohrane majke i očevi, ali i porodice u kojima nijedan roditelj nije zaposlen.

- U tom sistemu je između 300.000 do 400.000 domaćinstava. Najčešće se spominju vaučeri, kojima će građani obezbediti povlastice. U pripremi profila potrošača kojima je potrebna pomoć države u plaćanju struje, naš cilj je bio da izdvojimo one najugroženije, ali da im pri tome ne stavljamo nikakve uslove za dobijanje takve pomoći - kaže Brankica Janković, državni sekratar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Do sada je dobijanje prava na popuste pri podmirivanju računa bilo uslovljeno redovnim plaćanjem ili potrošnjom do 500 kilovata mesečno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje potrošači energetika struja skupa struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana