Tekst objavljen: 15.10.2012 9:01        


Najava ministra poljoprivrede Gorana Kneževića da država razmišlja da zabrani izvoz osnovnih životnih namirnica podelila je domaću stručnu javnost. Na pomenu zabrane izvoza se uzburkala javnost. Stručnjaci su podeljenog mišljenja, a pojedini analitičari čak tvrde da bi nas ovakav potez vratio u devedesete godine prošlog veka.

"Sumanuta ideja države o zabrani izvoza hrane"

- Sada nam ne uvode drugi sankcije, već to sami sebi radimo. Ideja je potpuno sumanuta i mimo je zdrave logike, a krši i sporazume CEFTA i SSP. Time se ništa ne postiže, možda će na kratko vreme biti niže cene nekih proizvoda, ali to će dugoročno da uništi sektor mleka, šećera, brašna, hleba. Kada imate problem sa prehrambenom industrijom, morate što više da se otvorite - kaže Goran Živkov, konsultant u Organizaciji za hranu i agrikulturu pri Ujedinjenim nacijama (FAO).

S druge strane, vlasnik „Pionira" Miroljub Aleksić tvrdi da je reč o razumnom rešenju, jer kada država ima nestašicu, onda mora da zabrani izvoz takvih proizvoda pošto ga nema u dovoljnim količinama za potrebe svojih stanovnika.
Direktoru Imleka Slobodanu Petroviću nije u potpunosti jasno da li će zabrana obuhvatiti samo berzansku robu ili se odnosi i na brendirane proizvode.

- Ukoliko ova zabrana podrazumeva i brendiranu robu, onda bi to bila trajna i nesaglediva šteta za proizvođače, uključujući i „Imlek". Samo kratko odsustvo sa nekog tržišta se brzo popunjava i teško bi bilo ko od nas mogao da se ponovo vrati. Za to bi onda trebalo da se krene iz početka, odnosno da se ulažu velika sredstva za marketing i osvajanje kupca, što je za današnje prilike izuzetno skupo - kaže Petrović za Press.

Međutim, saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić smatra da do realizacije ove odluke neće doći.

- Nemoguće je primeniti ovu meru na sve osnovne namirnice i ne bih da tumačim koji je cilj ovakve izjave. Ukoliko bi se slučajno primenila, to bi bilo samo za namirnice kojih nema na srpskom tržištu, a mera bi bila ograničenog trajanja - kaže Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene hrane skupa hrana hrana Ministarstvo poljoprivrede, vodopri izvoz hrane nestašice hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana