Tekst objavljen: 23.05.2013 13:30        


Među šefovima velikih švajcarskih koncerna u poslednje vreme vlada atmosfera napetosti, s povod su najave vlasti da referendumom ograniče plate menadžerima.

Švajcarci na referendumu o menadžerskim platama

'Inicijativa za pravedne plate 1:12’ za cilj ima da mesečna plata nijednog direktora ne bude veća od najniže plate u preduzeću na godišnjem nivou. Njeni pokretači žele da utemelje odnos 1:12 u Ustavu, a o ovom pitanju u novembru bi trebalo da bude održan i referendum.

I dok sindikati podržavaju ovu inicijativu i kritikuju ekstremne razlike između plata glavnih menadžera i zaposlenih,mnoge velike kompaije razmatraju mogućnost odlaska iz zemlje.

Direktor švajcarskog udruženja poslodavaca Tomas Daum, upozorava da se ne treba mešati u to ako će u preduzećima biti formirane plate.

On očekuje da će koncerni potražiti alternative kako bi izbegli uvođenje zakona o odnosu plata 1:12 i radikalno rešenje koje podrazumeva prebacivanje preduzeća u inostranstvo. Neke od mogućnosti, po njegovom mišljenju, su i zapošljavanje direktora u holding-kompanijama sa sedištem u inostranstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarska plate zarade plate direktora menadžer

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana