Tekst objavljen: 06.11.2012 12:26        


Švajcarska je decenijama bila mesto gde se prenosio novac koji treba sakriti, jer su ga u toj planinskoj zemlji štitili jedni od najstrožih zakona o tajnosti podataka na svetu.

Švajcarska postaje izgubljeni poreski raj

Međutim, s obzirom da kriza evra primorava švajcarske susede da traže nove izvore novca, trezori banaka ove alpske zemlje odjednom izgledaju neodoljivo.

Mnogi stručnjaci smatraju da je samo pitanje vremena kada će na snagu stupiti međunarodni standardi prema kojima će se potpune informacije o deponentima automatski predavati poreskim vlastima drugih zemalja. To bi mogao biti smrtonosni udarac za tajnost u Švajcarskoj, što je tradicija koja datira još od 1934. kada je za krivično delo proglašeno bilo kakvo odavanje informacija o računima klijenata osim u slučajevima najgorih zločina – a utaja poreza nije spadala u tu kategoriju.
Poslednjih meseci, stroga bankarska tajnost ove zemlje našla se na meti napada zemalja poput Nemačke i Britanije kao nikada pre. Stručnjaci smatraju da će poslednji tamošnji velovi tajnosti možda uskoro pasti, čime bi se okončala tradicija ćutanja.

Nemačka od tog bankarskog raja zahteva da naplaćuje poreze sa računa nemačkih državljana. Slični sporazumi su nedavno potpisani sa Austrijom i Britanijom, a i sa ostalim zemljama se razmatra mogućnost za slične dogovore.

Sjedinjene Države se od 2009. takođe obračunavaju sa izbegavanjem plaćanja poreza i izvukle su kaznenu odštetu od švajcarskih banaka za koje je utvrđeno da su pomagale građanima SAD da izbegnu Američku poresku službu (IRS).

Niko sa sigurnošću ne zna koliko švajcarski sektor upravljanja privatnim sredstvima zavisi od utaje poreza. Bankarske procene depozita pojedinaca se kreću od najmanje 30 odsto do 60 i više procenata. Mnogi kažu da će značajan deo ovih fondova otići iz švajcarskih kofera.

Neki ekonomisti predviđaju gubitke od 10.000 radnih mesta i čitavog procenta švajcarskog BDP-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarska švajcarske banke banke poreski raj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana