Tekst objavljen: 19.04.2013 11:11        


Na stotine fantomskih naselja bez znakova života, propadaju prazne nikad neuseljene višespratnice, ali se istovremeno ubrzava ritam nasilnog iseljavanja. Svakog radnog dana 115 španskih porodica izbacuje se na ulicu, zato što nisu uspele da plate kreditnu ratu, a španske banke su danas najveći vlasnici nekretnina na svetu.

Svakih 15 minuta jedna porodica završi na ulici

Banke na Iberijskom poluostrvu nemaju keša, ali su samo u toku prošle godine došle u posed skoro 40.000 praznih stanova i kuća.

Dok šest miliona stanova propada bez stanara, Španija je poprište najveće socijalne drame u istoriji demokratije. U ovom trenutku još 65.000 hipotekarnih procesa čeka na rešenje, posle čega sledi izbacivanje na ulicu.

U isto vreme, cene nekretnina, kako otkriva Evrobarometar, pale su u Španiji za 20 odsto, daleko više nego u ostalim zemljama Evropske unije pogođenih krizom.

Konzervativna vlada desnog centra, nije spremna da reformom zakona o hipoteci spreči eksploziju socijalne bombe. Akcijom Pokreta za prekid iseljavanja prikupljeno je milion i četiristo hiljada potpisa.

Traži se da država privremeno konfiskuje jedan deo stanova i tako spreči izbacivanje na ulicu socijalno najugroženijih porodica
, ali se tome protive branioci ustava, po kome je privatna svojina nedodirljiva.



Pokret za borbu protiv iseljenja za sada uzalud upozorava Madrid: na koji način da se otplaćuju kreditne rate u situaciji kada je stopa nezaposlenosti 25 odsto?

Šta će biti sa velikim delom društva koje je ostalo bez krova nad glavom ali ih to ne oslobađa obaveze da i dalje otplaćuju banci kreditne rate? Kako će banke rasprodati tolike nekretnine, kad je zemlja u krizi, stanovništvo osiromašeno i nema novca za tako veliku investiciju. Zašto, na kraju, banke ne snose posledice svojih loših odluka za davanje nenaplativih kredita?

Ritam tempirne socijalne bombe se nastavlja i pored svih prepreka: Svakih petnaest minuta u Španiji se na ulicu izbaci po jedna porodica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siromaštvo osiromašenje pad standarda ekonomska kriza Španija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana