Zvanični kurs Evra za dan 27.09.21. :: 117.5738 rsd
Tekst objavljen: 27.09.2012 10:08        


Među privrednicima, bar prema podacima ovdašnjih poslovnih banaka, vlada veliko interesovanje za kratkoročne zajmove za likvidnost. Za nepunih mesec dana koliko su ovi krediti operativni, firme iz Srbije podnele su nekoliko hiljada zahteva u vrednosti nešto većoj od 300 miliona evra.

Sve više preduzeća traži kredite za likvidnost

- Novca za subvencije ovih zajmova, a koje pomaže država, ima dovoljno - kažu u nadležnom Ministarstvu finansija. Dodaju i da je logično da banke kažu da kredite neće davati nelikvidnim preduzećima.

- Kapital je njihov, oni određuju kriterijume po kojim će zajmove odobravati, jer, u krajnjem slučaju, na njima je i rizik ukoliko određena pozajmica postane problematična.

Prema preliminarnim podacima, trenutno je najviše podnetih zahteva kod Sosijete ženeral banke i to u vrednosti od oko 85 miliona evra. Ova banka je već odobrila 72,3 miliona evra subvencionisanih zajmova. Na drugom mestu je Inteza sa 72 miliona evra, a treća - Komercijalna banka kojoj su firme podnele 570 zahteva u vrednosti od 65 miliona evra.

Slede Erste banka sa 50 miliona evra, Hipo-Alpe-Adrija banka sa 27 miliona evra...

Krediti se prema Uredbi Vlade Srbije odobravaju na 18 meseci, od čega je prvih pet meseci grejs period, a tokom preostalih 13 meseci se otplaćuje ostatak duga. U toku grejs perioda se plaća samo kamata. Krediti za održavanje likvidnosti i finansiranje obrtnih sredstava se odobravaju u dinarima, kao i uz primenu valutne klauzule.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
firme krediti za likvidnost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana