Tekst objavljen: 11.12.2012 11:18        


Azija će imati više globalne moći od Evrope i SAD zajedno do 2030. godine, smatraju stručnjaci američke vlade. Obaveštajna zajednica SAD (NIC), koju čini 16 vladinih agencija, u izveštaju "Globalni trendovi 2030" navodi i da će za manje od dve decenije Kina prestići SAD i postati vodeća ekonomija sveta.

Svet 2030: Azija će biti jača od EU i SAD zajedno

U izveštaju se upozorava i na usporavanje ekonomskog rasta i pad životnog standarda u trenutno najrazvijenijim nacijama, čija populacija postaje sve starija.

- Azija će imati veću ukupnu moć od Evrope i SAD zajedno, uzimajući u obzir populaciju, bruto nacionalni proizvod, vojna ulaganja i investicije u tehnološki napredak. Kina će najverovatnije imati najjaču ekonomiju na svetu, i zauzeće mesto ispred SAD nekoliko godina pre 2030. Za to vreme, ekonomije Evrope, Japan i Rusije će nastaviti sa relativnim usporavanjem - navodi se u izveštaju.

Ipak, američki stručnjaci ne smatraju da će Kina postati "supersila" u smislu u kom je to sada SAD.

- To što je neka zemlja najjača ekonomska sila na svetu jeste važno, ali ne znači da će automatski zauzeti mesto supersile - rekao je savetnik u NIC Metju Barouz.

Bez obzira na to stanovište, u izveštaju se ističe da će trend da se moć preliva sa zapada na istok i jug planete biti sve izraženiji, a tome doprinose starenje društva, jačanje srednje klase, kao i iscrpljivanje prirodnih resursa.

Svet osim "transfera moći" očekuje i drastičan rast populacije u urbanim delovima, ali i nešto što bi moglo da drastično utiče na sliku planete u naredne dve decenije - potpuna energetska nezavisnost SAD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svet budućnost azija SAD EU ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana