Tekst objavljen: 06.12.2012 14:32        


Ujedinjene nacije procenjuju da bi do 2100. godine na Zemlji moglo da živi i 10 milijardi stanovnika, što će otežati život uz nedovoljno hrane, manje nafte...

Svet 2100: 10 mlrd. ljudi, manjak hrane, nafte...

Već sada, kad na Zemlji živi sedam milijardi stanovnika, mnogi žive u siromaštvu, hrane već sad nema dovoljno u pojedinim delovima sveta, povećava se urbanizacija i sve više osećamo klimatske promene.

U UN-ovom izveštaju, prema kojem će 2100. godine Zemlju naseljavati 10 milijardi ljudi, navode se još dva scenarija - da će na Zemlji biti 15,8 milijardi ili 6,2 milijarde stanovnika. Svet bi nekako i mogao da funkcioniše sa 6,2 milijarde, ali bi, procenjuju stručnjaci, 15,8 milijardi bilo opasno za planetu.
Do 2100. godine čak 80 odsto svetskog stanovništva će živeti u gradovima. Pojačana urbanizacija će biti jedan od glavnih razloga zašto će planeta "izdržati" 10 milijardi ljudi.

Dok je 2010. godine samo 7,6 odsto stanovništava svijeta bilo starije od 65 godina, 2100. godine će taj broj porasti na 22,3 odsto, što će povećati probleme koje će mladi imati u izdržavanju starije populacije. Očekivani životni vek danas je 68 godina, dok će 2100. biti 81 godinu.

Broj stanovnika će biti najviše povećan u zemljama u razvoju, najviše u Africi. Od milijarde pre dve godine, broj stanovnika u Africi će biti povećan na 3,6 milijardi 2100. godine.



U drugim regijama će taj rast biti sporiji, pa će tako u SAD broj stanovnika biti povećan sa 311 miliona na 478 miliona. To će značiti i promenu u geopolitici - na svakog Evropljanina dolaziće pet stanovnika Afrike.

Zbog globalnog zagrevanja, na Zemlji će se osećati nedostatak hrane. Već sada na svetu ima 925 miliona gladnih. Zbog povećanja temperature patiće poljoprivreda, a stotine miliona ljudi će morati da seli kada "presuše" njihove zalihe hrane.

Korišćenje nafte, prirodnog gasa i uglja će pasti skoro na nulu. Korišćenje hidro i obnovljive energije, kao što su vetroelektrane i solarne ploče, će konstantno rasti i postaće primarni izvor do 2100. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zemlja budućnost planeta svet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana