Tekst objavljen: 29.11.2012 16:50        


Svetska ekonomija je u najboljem stanju u poslednjih 18 meseci, pošto se ekonomske prilike u Kini popravljaju, kao i fiskalna situacija u SAD, pokazalo je istraživanje koje je Blumberg sproveo među investitorima.

Svetska ekonomija u najboljem stanju od maja 2011.

Dve trećine od 862 ispitanika opisale su svetsku ekonomiju kao stabilnu ili u uzlaznoj fazi. To je znatno više od polovine, koliko ih je bilo tog mišljenja u septembru, a i najviše od maja 2011, objavljeno je na Blumbergovom sajtu.

Očekuje se da će američke Federalne rezerve (FED) nastaviti da pružaju podršku tržištu obveznica i nakon što njen program „Operacija tvist“ istekne idućeg meseca, pokazalo je istraživanje.

„Operacija tvist“ je program FED za stimulisanje ekonomije, a podrazumeva da FED kupuje dugoročne hartije od vrednosti državne blagajne, a istovremeno prodaje neke kratkoročne kako bi spustio dugoročne kamate.

SAD su osmi kvartal uzastopno, po mišljenju investitora, tržiste sa najboljim mogućnostima u narednoj godini. Kina je na drugom mestu, što je napredak u odnosu na četvrtu poziciju u septembarskoj anketi investitora, analitičara i brokera koji su Blumbergovi pretplatnici.

Evropska unija, koju pogađa dužnička kriza, smatra se tržištem sa najgorim uslovima.

Optimizam u pogledu svetske ekonomije delom je zasnovan na očekivanju da će SAD izbeći fiskalnu krizu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svet ekonomija svetska ekonomska kriza Blumberg

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana