Tekst objavljen: 02.11.2012 13:15        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da stabilnost finansijskog sistema u Srbiji nije ugrožena.

Tabaković: Finansijski sistem u Srbiji je stabilan (Medija centar Beograd)

Tabakovićeva je kazala da u Srbiji efikasnost monetarne politike u najvećoj meri ograničava visok stepen evroizacije domaće ekonomije, zbog čega devizni rizik predstavlja ključni rizik po finansijsku stabilnost.

Ona je istakla da su strukturne reforme usmerene na rast produktivnosti i konkurentnost privrede od presudnog značaja za obezbjeđivanje održivog privrednog rasta, a da bi provođenje reformi poreskog i penzionog sistema, kao i korporatizacija javnog sektora povećali kreditni rejting Srbije.

- Depresijacija pomaže smanjenju eksterne neravnoteže pre svega na kratak rok, obezbeđujući konkurentnost domaćoj privredi, ali ona ne eliminiše glavne uzroke koji su doveli do njenog produbljivanja - rekla je Tabakovićeva.

Ona je poručila da će NBS nastaviti da deluje u pravcu stabilizovanja i inflacije na niskom nivou i održavanju zdravog finansijskog sistema, što je najbolji način da se pomogne privredi i doprinese kreiranju povoljnog ambijenta za investicije.

Tabakovićeva je navela da je Srbija jedna od retkih zemalja u regionu u kojoj je tokom krize zabeleženo samo usporavanje, ali ne i smanjenje kreditne aktivnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković nbs Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana