Tekst objavljen: 02.05.2013 15:00        


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je inflacija pod kontrolom i da je u poslednjih pet meseci prosečna mesečna stopa inflacije iznosila samo 0,1 posto.

Tabaković: Inflacija pod kontrolom, samo 0,1 odsto (Medija centar Beograd)

- Inflacija je pod kontrolom i do sada preduzete mere Narodne banke i vlade daju rezultate. U poslednjih pet meseci prosečna mesečna stopa inflacije iznosila je samo 0,1 posto - rekla je Tabaković.

Pri tom, navela je ona, potpuni efekti vladinog programa fiskalne konsolidacije tek se očekuju u narednom periodu, što će takođe pozitivno uticati na smanjenje inflatornih pritisaka.

- Uz očekivane pozitivne efekte nove poljoprivredne sezone, to će omogućiti da se inflacija vrati u ciljani okvir, prema najnovijim sagledavanjima, i pre kraja godine - odgovorila je guverner NBS na pitanje da li je realno da bude postignut godišnji inflacioni cilj od četiri, plus-minus 1,5 odsto.

Na navode da podaci pokazuju da budžetski deficit raste i da će biti veći od planiranog, ona je ukazala da nije sporno da svako povećanje budžetskog deficita utiče i na povećanje inflatornih pritisaka i da je, gledano iz ugla monetarne politike i održavanja cenovne stabilnosti, poželjno da deficit bude što niži.

- Međutim, naša ocena je da bi to povećanje (budžetskog deficita) moralo da bude znatno da bi ugrozilo očekivanja u pogledu kretanja inflacije koja sam već iznela, a nemam razloga da sumnjam da će vlada istrajati na merama fiskalne konsolicaije - kazala je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zeljko 02.05.2013 22:32

    Ova zena ne zna sta prica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković nbs Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije ekonomija ekonomska kriza inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana