Tekst objavljen: 01.10.2012 7:45        


Guverneka Jorgovanka Tabaković izjavila je da neće biti štampanja novca, ali da će Topčider raditi punim kapacitetom. Naime, štampaće se za druge države lična dokumenta, kartice, pa i novac, i tako donositi zemlji neophodan devizni priliv.

Tabaković: Obećavam, nećemo štampati novac (Medija centar Beograd)

Rast nezaposlenosti, inflacije i sve veće kašnjenje s otplatom kredita, dok banke istovremeno stvaraju profit, ona objašnjava "kratkovidošću banaka koje misle da mogu da posluju i trguju samo sa državom i koje ne vide da i njihov dugoročni opstanak zavisi od razvoja realnog sektora, zaposlenosti i kreditne sposobnosti građana.

Guverner ističe da nije sporno što banke imaju profit, "ali je valjda zajednički cilj da i drugi imaju profit, jer je to jedino dugoročno održivo stanje".

Na pitanje ko zlopotrebljava finanisijski sistem i dostupnost informacijama kako bi višak novca usmerio u državne hartije od vrednosti ili u kupoprodaju deviza i tako solidno zaradio, guverner ističe da je interesuje "preventivno delovanje NBS da takve stvari ne mogu da se događaju".

- S jedne strane, to je precizno doziranje likvidnosti, a s druge onemogućavanje forsiranja bilo koje banke, prava konkurencija i jednaki uslovi za pristup tržištu i našim izvorima. Analiza koja je u toku poslužiće da odluke o intervencijama na deviznom tržištu donosimo bez mogućnosti trošenja deviznih rezervi u špekulativne svrhe - kazala je ona.

Upitana ko su "finansijski špekulanti u Srbiji", ona je rekla da to nije pitanje za guvernera, "možda je pitanje za one koji su van regulative i kontrole NBS ostavili samo investicione fondove".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
špekulacije banke dinar guverner Narodne banke Srbije nbs Jorbovanka Tabaković štampanje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana