Tekst objavljen: 09.05.2013 12:10        


Bakterijska bolest koja je uništila plantaže banana u pokrajini Tanzanije ostaviće oko dva miliona ljudi bez osnovne životne namirnice i glavnog izvora prihoda. Na pijacama velikih gradova ybog toga, dugo vremena neće biti nacionalnog voća.

Tanzanija: Zbog banana preti glad milionima

Tanzanija, na površini od oko 350.000 hektara proizvede godišnje 2,6 miliona tona banana, a više od polovine toga proizvodi se u pokrajini Kangera.

U područjima gde se uzgajaju, banane i proizvodi od banana su osnovna grana i glavni izvor prihoda .

Osim što ih konzumiraju sirove, stanovnici ih prže, prave čips, kuvaju. Od njih se priprema brašno, džem, sok, sos, keks,...U zemljama gde je dozvoljen alkohol, pripremaju se razna pića od banana: pivo, vino, rakija

Banane se koriste za pravljenje lekova, izradu medicinskog materijala, proizvodnju papira i teksila. I prvi kolonizatori iz Evrope su spoznali da list banane, koji može biti dug do 4m i širok 70 cm, kao zavoj blagotvorno deluje na rane, posebno opekline.

Banane su najprodavanije voće u svetu. Globalna godišnja proizvodnja iznosi oko 56 miliona tona. Uzgajaju u 135 država sveta i osnovni su prehrambeni proizvod za 400 miliona stanovnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda voće banane Afrika tanzanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana