Tekst objavljen: 11.06.2013 16:00        


Mnogi radnici proglašeni za tehnološki višak nisu zainteresovani da se zaposle i najčešće na birou čekaju penziju. Nije baš mnogo onih koji će, nakon što ih šefovi proglase za “viškove“ u preduzeću, poželeti da se ponovo vrate u radne vode. Većina se radije odlučuje da na birou i dočeka penziju.

Tehnološki višak: Umesto da rade čekaju penziju

Kako pišu Večernje novosti, takvih je 33.253. Ovoj armiji “nepoželjnih radnika“, na leto 2014. moglo bi se pridružiti još 55.000 onih čija će preduzeća, koja su u restrukturiranju, staviti katance.

Radnici često nisu motivisani da kreću iz početka, kaže Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih i nezavisnih sindikata. - Takvi programi su se nudili i u NIS-u i u Telekomu i tamo su ih radnici mahom odbijali. Osećaju se odbačenima, ne misle da mogu da savladaju nove tehnologije i procese rada, nemaju osećaj lojalnosti prema novom poslodavcu... Većina ih je razočarana u celo drušvo, a vremenom su izgubili poverenje i u državu - navodi Cvetanović.
Jedno od rešenja ponudilo je Ministarstvo rada. Upravo su napravili dogovor sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i rešili da zajedničkim snagama ponude prekvalifikacije i obuke, objašnjava Ljiljana Džuver iz Ministarstva rada.

- Uslov je da preduzeće donese socijalni program kako bismo ponudili pomoć radnicima pre nego što završe na birou. Program je zasada donela samo Galenika - kaže Ljiljana Džuver.

Na isplatu naknada nezaposlenima NSZ u ovoj godini planira 21,6 milijardi dinara. Budžet službe je 30,48 milijardi dinara. Radnici, međutim, ovo nisu dočekali s previše entuzijazma.

- U Galenici je 300 radnika višak. Svima smo ponudili da se prekvalifikuju kako bi lakše došli do novog posla. Na upitnik je, međutim, odgovorili samo njih 30, a svega troje je pristalo na našu ponudu. Većina je odlučila da uzme otpremnine i da na birou dočeka penziju - navodi Ljiljana Džuver.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    prekobrojna 11.06.2013 16:18

    2006. god sa 32 god staža sam kao teholoski visak upucena u NSZ. Radila sam u komercijalno-finansijskom sektoru jedne velike fabrike koja je transparentno pretvorena u tržne centre i nemojte mi reći da je za mene i meni slične ljude neophodna ikakva prekvalifikacija. Niko nije hteo da me zaposli zbog godina života. Radno iskustvo apsolutno nikoga nije zanimalo. Zato je čekanje na penziju jedino što se može a ne naš izbor. Nažalost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
višak zaposlenih otkazi otpuštanja radnici zaposleni nezaposleni nezaposlenost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana