Tekst objavljen: 21.09.2012 10:28        


Pošto pretplatu za RTS plaća samo 30 odsto građana predviđa se promena načina finasiranja. Umesto pretplate predlaže se plaćanje takse.

Tijanić: Umesto pretplate za RTS - taksa, uz kazne

Direktor RTS Aleksandar Tijanić i sindikati javnog servisa upozoravaju da je finansiranje nedovoljno da bi sistem javnog servisa normalno funkcionisao.

Potpredsednik Saveta RRA Goran Karadžić upozorava da nikakve promene u ovoj oblasti nisu moguće bez usvajanja novog zakona. - U prednacrtu zakona koji je napravila radna grupa pri OEBS-u, a koji je upućen prethodnoj vladi, umesto pretplate predviđena je taksa. Rešenja u drugim zemljama su različita, a oni koji su imali ovako nizak procenat naplate uglavnom su ukidali pretplatu i prelazili na finansiranje iz budžeta. Po meni, to je najgora opcija, jer država onda može da vrši veći pritisak na javni servis - smatra on.
Najviši procenat naplate pretplate bio je između 62 i 64 odsto, pa je RTS, na primer, 2008. godine imao budžet od 100 miliona evra. Sa početkom ekonomske krize počela je da opada i pretplata.

Prošlog meseca Beograd je platio 67 odsto, što je izuzetan uspeh. Daleko iznad proseka je i Novi Sad, koji je sa nekadašnjih 66, sada spao na 52 odsto neplaćene pretplate.

U ekonomski nerazvijenim regionima, poput Bujanovca, Novog pazara, Preševa, Lebana, Vranja, Niša i Leskovca, situacija je prilično poražavajuća. U Preševu je, na primer, naplata opala gotovo do nule. U Kragujevcu iznosi 30 posto, koliko je i ukupan srpski prosek.

Tijanić kaže da su za sadašnju situaciju krivi oni koji su 2002. napisali i izglasali zakon koji se u praksi pokazao kao nespovodljiv.

- Nije normalno da u Hrvatskoj procenat naplate ide preko 90 odsto i da njihov javni servis ima ove godine budžet od 200 miliona evra, a mi imamo 70 miliona evra. Na to dolazi kriza i propaganda da se zakon ne poštuje. Na to dolaze i ogromni dugovi za struju i princip podele prihoda EPS-a i RTS-a, koji ide na štetu RTS-a - kaže on.

Prvi čovek RTS-a naglašava da je "pretplata gotovo simbolički dobrovoljna, jer zakon neefikasno kažnjava neplatiše i mora da se pretvori u vrstu poreza, takse, sa sankcijama, da bi bila efikasna. Ali to nije posao RTS-a, već države i zakonodavca. Normalna država mora da ima i moćan i gledan javni servis. Država mora da obezbedi dovoljan i stabilan izvor finansiranja i da ostavi javni servis na miru sa kadrovskim i drugim zahtevima. To je evropski standard".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Slavica 26.10.2012 13:48

    Oduvek sam redovno placala Tv predplatu a ovo placanje uz racun el .energije iako me iritira placam ,a od kad sam cula da je naplata samo 30% pitam se dali u ovoj zemlji samo cesti i savesni placaju a vecina se ugleda na one drske ,pa kad njima prolazi sto da placaju predplatu a tako je u svim oblastima sto si drskiji i manje vaspitan to prolazi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tv pretplata RTS taksa tijanić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana