Tekst objavljen: 04.10.2012 10:34        


Zbog štete koju kocka nanosi pojedincima i porodicama, Mađarska je najavila zabranu slot-aparata na svojoj teritoriji. Na vest iz severnog susedstva, srpska industrija igara na sreću odgovara da se kocka i klađenje ne mogu iskoreniti zbog čega je bolje da ostanu pod okriljem zakona, a za dalju regulaciju tržišta zalaže se i medicinska struka, suočena sa većim brojem zavisnika od pokera, ruleta i sportskih prognoza.

Treba li Srbija za zabrani kocku i klađenje?

Vlada u Budimpešti je predložila zakon koji predviđa ostanak slot-mašina u samo tri kockarnice u zemlji. Prethodno je desetkovala broj aparata – od 25.000 slot-mašina danas ih je zvanično 2.000 i to zahvaljujući petostrukom povećanju poreza prošle godine.

Udruženja priređivača igara na sreću ističu da na svoju industriju gledaju kao na industriju zabave i da zato rade sa državom da se pomogne zavisnicima od kocke i klađenja. Oni koji traže sreću, zaradu i uzbuđenje za džek-potom, dobijajući dugove i glavobolju, javljaju se državnim i privatnim centrima za odvikavanje, a postoje i besplatne SOS linije.
Prema podacima Uprave za igre na sreću, koja radi u okviru Ministarstva finansija, u Srbiji radi 19.354 aparata za kockanje, od kojih su 3.632 baš slot-mašine. Nemaju podatak o broju korisnika.

– Pošto elektronski sistem praćenja nije uspostavljen, ne možemo da imamo pravu informaciju o broju igrača na slot-mašinama – kažu u upravi.

Ono što se zna, i to zahvaljujući podacima „Jakte”, udruženja priređivača igara na sreću, jeste da ova industrija godišnje upumpa oko 47 miliona evra u državni budžet Srbije.

– Naša industrija treba da bude uređena zbog poreza i smanjivanja crnog tržišta – kaže Mirjana Aćimović, predsednica ovog udruženja.

– Država može da zabrani kocku, ali ako je dozvoli, onda uslovi moraju da važe za sve. Po mom mišljenju, iza ove odluke u Mađarskoj stoji lobi onlajn kladioničara i zato se otežava kockanje na slot-aparatima.

Ona dodaje da je potencijal ove industrije u Srbiji pola milijardi evra, kao i da je jedna od glavnih nevolja u tome što je „crno tržište dvaput veće od ozakonjenog” . – Legalno tržište se smanjilo za trideset odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klađenje kockarnice kladionice zabrana slot-mašine igre na sreću Mađarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana