Tekst objavljen: 17.05.2013 18:10        


Bonitetna agencija Mudis podigla je kreditni rejting Turske na investicioni nivo na Baa3 po prvi put u dve decenije, pošto je vlada smanjila svoj dug i platno bilansni deficit, prenosi Blumberg.

Turska dobila investicioni rejting posle 20 godina

Mudis je naveo da je odlučio da podigne rejting Turske sa Ba1 na Baa3, što je najniži investicioni nivo, sa stabilnim izgledima, čime se Turska izjednačila sa Španijom, Kolumbijom i Indijom.

Ocena je rezultat sadašnjih i očekivanih budućih pozitivnih pomaka na nivou ekonomije i finansijskih pokazatelja, napisali su analitičari Mudisa u izveštaju.

Očekuje se da će Turska napraviti napredak " u strukturnim i institucionalnim reformama za koje se očekuje da će smanjiti postojeće ranjivosti na šokove koji dolaze sa međunarodnog tržišta kapitala", navedeno je u izveštaju.

Ovaj potez trebalo je izvesti još mnogo ranije " jer tržište odavno tretira Tursku kao da ima investicioni rejtinga," ocenio je Tim Eš, glavni ekonomista za tržišta u razvoju Standard Bank Group Ltd u Londonu. "To bi trebalo da donese novu bazu investitora u Tursku."

Ocena Mudis došla je u trenutku kada se premijer Tajip Erdogan sastao u Vašingtonu sa američkim predsednikom Barakom Obamom, u vezi sa podsticanjem izvoza i ulaganja u Tursku. Erdogan je doveo delegaciju poslovnih ljudi u glavni grad SAD, gde se takođe obratio predstavnicima Američke privredne komore.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija rejting kreditni rejting turska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana