Tekst objavljen: 15.05.2013 16:20        


Turska je otplatila celokupan dug Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koji joj je prvi zajam odobrio pre više od 50 godina, i sada će početi da finansira poslovanje fonda, zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu.

Turska lekcija: Ne duguju više ni cent MMF-u

Centralna banka Turske je danas MMF-u isplatila poslednju tranšu zajma, vrednu 412 miliona dolara, čime je okončana serija kredita koje je fond Ankari odobrio od 1958.

Zamenik premijera Ali Babadžan rekao je da će Turska MMF-u uplatiti sredstva vredna pet milijardi dolara kako bi pomogla rad fonda.

Babadžan je naveo da je Turska ostvarila ekonomski preokret tako što je rast privatnog sektora učinila prioritetom.

Turski javni dug je u periodu od četiri godine smanjen sa 46 na 36 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP). Sa druge strane, članice EU u obavezi su da javni dug drže ispod 60 odsto BDP-a, ali mali broj njih u tome uspeva.

Turska je sada u mogućnosti da budžetske prihode investira u infrastrukturu, uključujući izgradnju trećeg aerodroma u Istanbulu, koji broji 15 miliona stanovnika. Iako je privredni rast u Turskoj značajno usporio prošle godine, on je ipak iznosio 2,2 odsto, nakon 8,8 odsto iz 2011.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska MMF međunarodni monetarni fond ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana