Tekst objavljen: 08.04.2013 15:30        


Turska će u maju otplatiti poslednju ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), u visini od 426 miliona dolara. Nakon otplate duga, Turska i MMF će zameniti mesta, i Ankara će Fondu dati kredit od pet milijardi dolara.

Turska MMF-u vraća 52 mlrd. USD i sad ga kreditira

Posle otplate duga u odnosima Ankare i MMF-a koji traju već više od pola veka, nastupiće nova etapa, u kojoj će se Fond ograničiti na praćenje ekonomske situacije u Turskoj.

U periodu od 1961. do 2008. godine Turska sa MMF potpisala 19 kreditnih sporazuma na ukupnu sumu od 45,5 milijardi dolara i otplatila 52,7 milijardi.

Turski premijer Taip Erdogan ranije je najavio nameru Ankare da u maju vrati dugove MMF-u i da otvori kreditnu liniju za njega. On je rekao da je od 2002. godine, od kada je on na vlasti u Turskoj, MMF-u otplaćeno 23,5 milijardi dolara duga.

Prema Ergodanu i predstavnicima vlade, otplata duga će biti još jedna potvrda stabilnog ekonomskog razvoja Turske, koja će stvoriti povoljnije uslove za privlačenje novih investicija u zemlju.

Turska želi da pokaže Evropskoj uniji, sa kojom je 2005. počela pregovore o pristupanju, da za razliku od nje, nema ekonomskih problema.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
otplata duga ekonomski razvoj turska MMF dug kredit međunarodni monetarni fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana