Tekst objavljen: 15.11.2012 11:50        


Uprkos činjenici da su Ruska Federacija i Srbija važni partneri Crne Gore po pitanju priliva stranih investicija, robnoj razmeni, dolasku turista, u Crnoj Gori nije moguće konvertovati rusku rublju i srpski dinar za evro.

U Crnoj Gori nije moguće menjati dinare i rublje

Zakonskih prepreka za zamenu valuta nema jer prema propisima Centralne banke Crne Gore (CBCG) banke imaju tu mogućnost, a odavno su stvoreni svi uslovi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore koji još nije zaživeo.

U CBCG su rekli da izbor valuta na menjačkoj kursnoj listi banaka zavisi prvenstveno od poslovnog interesa svake banke pojedinačno.

- Banke, prema važećim propisima koji regulišu menjačke poslove mogu kupovati efektivu i čekove u svim vrstama valuta ukoliko imaju interes. Pri tome, one mogu slobodno formirati kupovne i prodajne kurseve kod zamene svih stranih valuta s tim da postoji ograničenje za iznos provizije koju mogu naplatiti, a koja ne može biti veća od tri odsto. Shodno tome, ne postoji formalno ograničenje da se te dve valute konvertuju u bankama - objasnili su iz CBCG.

CBCG će od početka naredne godine objavljivati kursnu listu kojoj će bićti dodata ruska rublja koja se inače kotira na kursnoj listi centralne monetarne institucije evrozone.

- Na kursnoj listi CBCG neće se naći kao ni do sada dinar kao nacionalna valuta Srbije, jer se ona ne objavljuje na kursnoj listi koju objavljuje ECB. Ipak, ukoliko se jedna valuta nalazi na kursnoj listi CBCG to ne znači da će ista biti predmet zamene na šalterima ovlašćenih menjača i banaka jer se ta kupoprodaja stranih valuta vrši u ime i za račun banaka, a shodno propisu CBCG - navode iz centralne banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Crna Gora cbcg cg dinari rublja kursna lista menjački poslovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana