Tekst objavljen: 01.10.2012 15:45        


Stopa nezaposlenosti u evrozoni je tokom avgusta porasla na rekordnih 18,2 miliona, pokazuju zvanični podaci evropske kancelarije za statistiku Evrostata.

U evrozoni bez posla čak 18,2 miliona ljudi

Prema procenama Evrostata, u avgustu je u evrozoni bilo nezaposleno 18.196.000 ljudi, što je nov rekordno visok nivo od početka prikupljanja tih podataka 1995. godine, kao i rast od 2.144.000 u odnosu na isti mesec prošle godine.

Španija je u avgustu imala najvišu stopu nezaposlenosti među odraslima od 25,1 odsto, a među mladima, ispod 25 godina starosti, od 52,9 odsto. Grčka ima najvišu stopu nezaposlenosti među mladima od 55,4 odsto, a među odraslima 24,4 odsto. Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj je u avgustu bila 5,5 odsto, dok je susedna Austrija zabeležila rekordno nizak nivo od 4,5 odsto.
U saopštenju Evrostata se navodi da je avgustovska stopa nezaposlenosti od 11,4 odsto bila "stabilna" u odnosu na jul.

Podaci za jul su, međutim, revidirani naviše, čime je broj nezaposlenih porastao za 160.000, ali se stopa nezaposlenosti zadržala na istom nivou od 11,4 odsto, potvrdio je portparol Evrostata.

Evrozona je u znatno lošijem stanju od njenih kljucnih međunarodnih ekonomskih rivala, pošto je stopa nezaposlenosti u Japanu, prema podacima Evrostata, u avgustu bila 4,1 odsto, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama bila 8,1 odsto.

Evropska komisija je nedavno upozorila da nivo nezaposlenosti u evrozoni postaje "kritičan" i da bi bez preduzimanja izvesnih akcija mogao predstavljati "značajnu pretnju po socijalnu koheziju".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost evropska unija evrozona zaposlenost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana