Tekst objavljen: 16.04.2013 15:30        


U francuskoj vladi ima osam milionera, a na čelu liste našao se ministar spoljnih poslova Loran Fabius sa imovinom vrednom više od šest miliona evra, od kojih se 2,7 miliona odnosi na stan u Parizu.

U francuskoj vladi sedi osam milionera

Ministarka nadležna za penzionere, bivša lekarka i šef klinike Mišel Delonej poseduje imovinu u vrednosti od pet miliona evra, od kojih 3,1 milion u nekretninam.

Nekretnine, uglavnom, imaju dominantno učešće u bogatstvu većine ministara, što ne iznenađuje i u saglasnosti je sa strukturom imovine ostalih građana, gde nekretnine zahvataju 60 odsto ukupne imovine, navodi INSEE. Međutim, suprotno većini štediša u Francuskoj, svi ministri ne ulažu u životno osiguranje, dajući prednost štednji na kratak rok. Ispostavilo se da dobar broj ministara nema afiniteta ni prema akcijama, što je posebno neprijatna činjenica, u času kada francuska vlada pokušava da deo štednje građana usmeri ka privredi.
Slede ministar rada Mišel Sapen, premijer Žan-Mark Ejro (1,5 miliona evra), ministarka obrazovanja Žorž Po-Lanževen, ministarka sporta Valeri Furnejron, ministarka zdravlja Marizol Turen i ministar za prekookeanske poslove, Viktoren Lurel.

I još neki ministri prijavili su imovinu veću od 520.000 evra, što je značajno više od imovine koje poseduje prosečno francusko domaćinstvo, a koja je u 2010. vredela 280.000 evra.

Međutim, srednja vrednost imovine ministara iznosi 154.600 evra, što znači da polovina ministara poseduje veće bogatstvo, a druga polovina imovinu koja vredi manje od tog iznosa.

Većina ministara u vladi Ejroa pripada najbogatijoj kategoriji domaćinstava, koja čini 10 odsto od ukupnog broja domaćinstava, i poseduju bogatstvo veće od 552.300 evra, prema podacima francuskog Instituta za statistiku i ekonomska istraživanja INSEE.

Neki od ministara, kao što su Loran Fabius, Mišel Delonej i Mišel Sapen, pripadaju čak kategoriji najbogatijih (jedan odsto), sa imovinom čija vrednost prelazi 1,9 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska ministri bogatstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana