Tekst objavljen: 08.05.2013 15:30        


U Hrvatsku je na višednevna putovanja, posredstvom hrvatskih putničkih agencija, prošle godine došlo tri odsto manje stranih i 6,1 odsto manje domaćih turista nego prethodne godine.

U Hrvatskoj sve manje turista

Stranci su na tim putovanjima imali i blagi pad noćenja od 0,2 odsto, dok su domaći gosti ostvarili znatan porast noćenja od 23,7 odsto. Najviše noćenja prošle godine ostvarili su turisti iz Nemačke, 28,2 odsto, povećavši time udeo za oko jedan procentni poen u odnosu na 2011.

Turisti iz ostalih zemalja su u noćenjima imali udeo ispod 10 odsto, pri čemu su najveće učešće ostvarili italijanski i češki turisti, 7,7 odsto, odnosno 7,0 procenata, što je pad za po 1,5 odsto. Poljaci, kao i turisti iz Velike Britanije i Slovenije, povećali su udeo u noćenjima u Hrvatskoj u rasponu od 0,5 do 1,3 procentna poena, odnosno na 6,0 do 6,6 odsto.

Rusi su u tome dospeli na sedmo mesto prošle godine, s udelom od 5,3 odsto, dok su Francuzi zabeležili pad od 0,7 procentnih poena, na udeo od 4,3 odsto.

Hrvatski turisti u prošloj godini najviše su putovali u Italiju, Austriju, Češku, Nemačku, Francusku, Španiju, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
noćenja turističke posete Hrvatska turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana