Tekst objavljen: 13.06.2013 9:50        


Pedeset najvećih evropskih kompanija, poput Peugeota, Volkswagena, Siemensa i mnogih banaka, ima rašireno poslovanje u poreskim rajevima, a svaka od njih u proseku ima 117 ofšor filijala.

U raju izgubljenih poreza: Kako veliki varaju

To pokazuje izveštaj francuske nevladine organizacije CCFD Terre Solidaire i organizacije za socijalne analize CERAS, objavljen nakon što je vlada Francuske obećala da će pokrenuti akciju protiv poreskih rajeva u svetlu skandala sa utajom poreza.

CCFD je pročešljao račune i izveštaje o poslovanju kompanija koje su se našle na listi, a među kojima su banke HSBC, BNP Paribas i Deutsche Bank, proizvođači automobila Peugeot i Volkswagen, kao i firme Siemens i Vodafone.

Podaci su pokazali da svih 50 najvećih evropskih kompanija po ostvarenim prihodima posluje u poreskim rajevima, a njihove tamošnje filijale čine 29 odsto ukupnih filijala u inostranstvu.

Samo na Kajmanskim ostrvima, date kompanije imaju više poslovnica nego u Brazilu i dva puta više nego u Indiji. U Luksemburgu je broj filijala gotovo jednak broju u Kini, navodi se u izveštaju pod nazivom "U raju izgubljenih poreza".

Iako ovo nisu dokazi za utaju poreza, ogromna koncentracija ofšor filijala ide "ruku pod ruku" sa netransparentnošću računovodstva, zbog koje je teško locirati poreklo 208 milijardi evra profita tih firmi iz 2012, navode CCFD i CERAS.

Organizacije su pozvale Grupu osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8), koja će se sastati u Severnoj Irskoj sledeće nedelje, kao i bogate i zemlje u razvoju (G20), da preduzmu mere u cilju borbe sa postojećim trendom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
utaja utaja novca utaja poreza poreski raj poreski dug poreske oaze porez oporezivanje plaćanje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana