Tekst objavljen: 12.06.2013 9:20        


U razvijenim ekonomijama je u aprilu bez posla bilo ukupno 48,5 miliona ljudi, što je za 200.000 više u odnosu na nivo iz marta, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U razvijenim zemljama bez posla 48,5 mil. ljudi

Stopa nezaposlenosti u razvijenim privredama mirovala je na osam odsto, dok je u evrozoni porasla za 0,1 odsto na rekordnih 12,2 odsto, navodi OECD. Stopa nezaposlenosti u celoj EU iznosi 11 odsto.

Među zemljama sa niskom stopom nezaposlenosti je Južna Koreja, gde je nezaposlenost pala za 0,1 na 3,1 odsto u aprilu, zatim Australija sa 5,5, Austrija sa 4,9, Island sa 5,6 i Holandija sa 6,5 odsto.
U SAD je, sa druge strane, nezaposlenost pala za 0,1 odsto na 7,5 odsto, dodaje organizacija.

Najnoviji podaci pokazuju da je u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, stopa nezaposlenosti pala ispod nivoa na kom je bila pre finansijske krize. Druga evropska ekonomija, Francuska sa 11, i treća, Italija sa 12 odsto, beleže rekordne stope nezaposlenosti.

OECD navodi da je od jula 2008, pre najjačeg udara finansijske krize u svetu, a potom i dužničke u evrozoni, broj nezaposlenih porastao za 13,7 miliona ljudi.

U maju je u Kanadi i SAD nezaposlenost bila značajno ispod vrhunca iz druge polovine 2009. Stopa nezaposlenosti u Kanadi bila je za 1,4 odsto niža u odnosu na tadašnji maksimum, a u SAD za 2,4 odsto.

U nekoliko evropskih zemalja stopa nezaposlenosti je dostigla rekordno visoke nivo: 17,8 u Portugalu, 26,8 u Španiji i 27 u Grčkoj.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska ekonomska kriza ekonomska kriza nezaposlenost nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana