Tekst objavljen: 10.12.2012 13:23        


Većina radnika u Republici Srpskoj, pre svega u privredi, i dalje može samo da sanja 13. platu. Naime, tu „famoznu“ 13. platu za ovu godinu mogli bi da dobiju samo retki srećnici zaposleni u uspešnim preduzećima, pre svega iz oblasti bankarstva i uslužnih delatnosti.

U Republici Srpskoj 13. plata samo pusti san

U Savezu sindikata RS su kazali da još nemaju saznanja da će ijedan poslodavac, gde imaju organizovan sindikat, ove godine svojim radnicima isplatiti poklon platu.

Tane Peulić, predsednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, naveo je da u prošloj godini u ovom sektoru privrede nije bilo isplata 13. plate u RS, ali da je neće biti ni za ovu, te gotovo sigurno ni za 2013. godinu.

- Sada je važno zadržati postojeće stanje, dakle radnicima redovno isplaćivati zarađene plate i sprečiti otkazivanje ugovora o radu - rekao je Peulić.

Ništa bolje stanje nije ni u oblasti ugostiteljstva, trgovine i turizma u RS, gde se procenjuje da bi za ovu godinu tek pet odsto radnika trebalo dobiti tu 13. platu ili neku naknadu koja liči na ovaj bonus.

Miloš Todorović iz Udruženja ekonomista RS – SWOT smatra da je na sve manju prisutnost 13. plate najviše uticala ekonomska kriza, te da i oni koji su je ranije isplaćivali sada stežu kaiš.

Prema njegovom mišljenju, 13. plata je u ranijem periodu najviše isplaćivana u javnom sektoru, a samo mali procenat u privatnim firmama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
republika srpska 13. plata plate ekonomska kriza zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana