Tekst objavljen: 11.03.2013 7:00        


Broj radnih mesta u preduzećima i ustanovama u Srbiji je u poslednjih 11 godina, od 2001. do 2012., smanjen za više od 400.000. Najviše je radnika ostalo bez posla u kompanijama koje se bave prerađivačkom industrijom - preko 300 hiljada.

U Srbiji od 2001. čak 400.000 radnika manje

Broj radnih mesta jednako je drastično smanjen i u onim sektorima koji su praktično ugašeni tokom poslednje decenije, poput metalske industrije, ali i u onim granama, pre svega u prehrambenoj industriji, koje su tokom prethodnih godina bile najuspešniji deo srpske privrede.

S druge strane, i u onim mnogo neuspešnijim delovima prerađivačke industrije zaposlenost je takođe drastično opala: u tekstilnoj industriji za čak 81 odsto (sa 33 na šest hiljada), proizvodnji osnovnih metala za 64 odsto, u proizvodnji metalnih proizvoda za 40 odsto...

Istovremeno je u državnoj upravi u ovom periodu porastao broj zaposlenih, i to za 14 procenata.

Broj zaposlenih povećan je u državnoj upravi (sa 64 na 73 hiljade), obrazovanju sa 119 na 139 hiljada), te u uslužnim delatnostima, oblastima umetnosti, zabave i rekreacije, administrativnim delatnostima, stručnim i naučnim poslovima, kao i telekomunikacijama u kojima se broj radnika povećao za čak 60 procenata.

Ipak, šampion u rastu zaposlenosti jeste trgovina nekretninama gde je broj radnih mesta u poslednjih 11 godina povećan za čak devet i po puta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
industrija propala preduzeća ekonomska kriza zaposleni radnici otpuštanja otkazi nezaposlenost nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana