Tekst objavljen: 28.04.2013 11:00        


U srpske železnice biće uloženo oko dve i po milijarde evra u narednih pet do sedam godina, najavio je generalni direktor Zzeleznica Srbije Dragoljub Simonović.

U srpske železnice biće uloženo oko 2,5 mlrd. evra

Glavni cilj je, prema njegovim rečima, da Srbija dobije kvalitetnu i modernu železnicu u skladu sa evropskim standardima, a prvi rezultati biće vidljivi već za tri godine.

Ukupna dužina pruga u Srbiji je 3.809 kilometara. Predstavici srpske železnice su kazali da je glavni cilj dostizanje standarda Koridora 10, a to je dvokolosečna, elektrificirana pruga za brzine od najmanje 160 kilometara na čas za mešoviti saobraćaj. Na srpskim prugama prosečna komercijalna brzina u putničkom saobraćaju iznosi svega 43 kilometara na čas, a u robnom 28 km/h.
Simonović je rekao da će samo u toku ove godine biti uloženo oko 1,4 milijarde evra u projekte kao što su železnički koridori 10 i 11, železnička stanica Prokop u Beogradu i u druge objekte i pruge.

On je kazao da će u periodu od pet do sedam godina srpske železnice dobiti oko 70 novih vozova raznih struktura, kojima će biti obuhvaćene i regionalne i lokalne pruge, što će značajno poboljšati kvalitet prevoza.

Simonović je naveo da će za tri godine, na primer, pri kraju biti izgradnja drugog koloseka pruge Beograd – Pančevo, finansirana sredstvima ruskog kredita, i da će se uveliko raditi šest deonica na Koridoru 10 u dužni od 112 kilometara i obnavljati pruga Beogad – Bar kroz Srbiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
infrastruktura saobraćaj železnica železnice srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana