Tekst objavljen: 31.10.2012 17:20        


Dan nakon što je švajcarski bankarski džin UBS objavio da će ukinuti do 10.000 radnih mesta do 2015, izvršni direktor te banke Aksel Veber je upozorio da će i mnogi njeni globalni rivali možda morati da učine isto.

UBS: I naši rivali će morati da otpuštaju

Veber je rekao da "mnoge banke još nisu stvarno shvatile kakve će posledice po njihov biznis imati novi propisi o nivou kapitala kada oni u potpunosti stupe na snagu 2019.".

U okviru strategije za povećanje profita UBS će smanjiti broj zaposlenih za čak 10.000 do 2015, ili za 15 odsto, na oko 54.000. Oko 7.500 radnih mesta biće ukinuto uglavnom u Londonu i SAD, a ostalih 2.500 u Švajcarskoj.
Banka je u trećem kvartalu pretrpela neto gubitak od 2,17 milijardi švajcarskih franaka (2,31 milijardu dolara), uglavnom u svojoj investicionoj podružnici, u kojoj su novi propisi o povećanju rezervi kapitala umanjili količinu novca raspoloživog za investiranje.

UBS je ukazao da je poslovne rezultate u periodu od jula do kraja septembra teško pogodio jednokratni izdatak od 3,1 milijarde franaka , vezan za restrukturisanje njene investicione podružnice i trošak od 863 miliona franaka, povezan s računovodstvenim propisom o tome kako banke moraju da vrednuju svoj dug.

Banka planira da uštedi 3,4 milijarde franaka do kraja 2015, ali je ukazala da će je reorganizacija koštati 3,3 milijarde franaka u sledeće tri godine, uključujući oko pola milijarde franaka u četvrtom kvartalu ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska ekonomska kriza otpuštanja otkazi banke UBS banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana